Wonen in een gezinshuis
Als je niet meer thuis kunt wonen, kun je ook een tijdje in een gezinshuis gaan wonen. Dit is een gewoon huis in een gewone wijk. Hier woon je samen met je gezinshuisouder(s) en andere kinderen of jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.
Er kunnen ook kinderen van de gezinshuisouder wonen. Je hebt hier een eigen slaapkamer met jouw spullen en je draait mee in het gezinsleven.
Verschil gezinshuis en pleeggezin
Er is een verschil tussen een gezinshuisouder en een pleegouder. Een gezinshuisouder heeft veel ervaring als hulpverlener en weet precies hoe hij jou kan helpen. Bijvoorbeeld als het gaat om zelfvertrouwen, het leggen en onderhouden van contacten of het omgaan met regels. Er is in een gezinshuis extra veel regelmaat en structuur. De gezinshuisouder stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Er is altijd een luisterend oor. Als het nodig is, krijgt je gezinshuisouder ondersteuning van andere hulpverleners.
Gezinshuis Intensief
Hoewel een gezinshuis intensief en een gezinshuis huizen op elkaar lijken, gaat het er in een gezinshuis intensief toch net even wat anders aan toe. Vaak hebben jongeren die in een gezinshuis intensief wonen al veel meegemaakt in hun leven. In een gezinshuis intensief woon je met maximaal drie andere jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Jullie worden begeleid door een klein team van twee gezinshuisouders en twee pedagogisch medewerkers. De gezinshuisouders wonen met de jongeren in huis. Omdat het team klein is, is er veel tijd en aandacht voor begeleiding en kan de hulp langere tijd gegeven worden.